Cable ladders in FRP installed at Airport Sola parking facility © Øglænd System
Foto: © Øglænd System

Glassfibersystem på Stavanger Lufthavn Sola

I to av tre parkeringshus på Stavanger Lufthavn Sola er det benyttet kabelstiger, kabelbaner og armaturskinner av glassfiber (FRP).

Rune Håvik fra Øglænd System forteller at det er mange grunner til at valget falt på glassfiber, og at han håper flere installatører får øynene opp for FRP-systemet til Øglænd System. Parkeringshuset har åpne vegger, og ligger i nærheten av havet som medfører noen korrosjonsutfordringer. 

- Det driver salt og fuktig luft inn som får andre materialer til å ruste. I tillegg er det konstant byggeaktivitet i området, noe som medfører en del støv i lufta. Dette støvet inneholder metallpartikler og det legger seg i vanndråper på utstyret. Korrosjon er ikke bare en fare i seg selv. Rustvann som drypper på biler er heller ikke ønskelig, forklarer Håvik.

I parkeringshusene på Stavanger Lufthavn Sola er føringsveier i glassfiber foretrukket fremfor rustfritt stål. Korrosjonsbestandighet er hovedgrunnen for valget, men lav vekt og rask installasjon har også vært avgjørende faktorer. Valget ble på Øglænd Systems FOE kabelstiger, FTE kabelbaner og FRP opphengskinner.

Glassfiber - for de tøffeste miljøene!

Øglænd Systems FRP-systemer installeres nå i oftere i korrosive miljøer. Kombinasjonen av korrosjonsbestandighet, og ikke-ledende egenskaper gjør dette materialet unikt. Vekten er omtrent 20% mindre enn tilsvarende stålprodukter. FRP-systemet er også halogenfritt, selvslukkende, ikke-magnetisk og slagbestandig.  

Kan bearbeides enkelt og kaldt

Mekanisk arbeid gjøres med enkle håndverktøy, helt uten bruk av varme. FRP-systemet har vibrasjonssikre og selvlåsende flensmuttere. 

Prosjektdetaljer

Prosjekt

Parkeringshus Stavanger Lufthavn

Type

Flyplass

År

2016

Land

Norge

Operatør

Avinor

Endelig lokasjon

Sola, Norge

Kunde

Bravida Norge, Akaso Elektro